Orion Springfield

Entrant: Architectural Sails
Client The Mirvac Group
Architect: Rice Daubney
Structural Engineer: Wade Consulting Group
Builder: Mirvac Constructions (Qld) P/L
Fabricator(s): Architectural Sails

1463 Street View  1463 Street View 2 

Shop With Me Mobile Pop Up

Tensys Engineers Pty Ltd (Engineer)

Location: Chicago / New York / Dallas / Las Vegas / San Jose.   Completed: 2014

Client: with me. com

Northern Busways Park & Ride Terminals

Entrant: Structurflex Ltd
Client: North Shore Council
Architect: Opus
Structural Engineer: Compusoft Engineering Auckland
Builder: Works Infrastructure
Fabricator(s): Structurflex Ltd 

1022 Exterior View  1022 Exterior View 2  

DESIGN BRIEF

The architect's requirements were:

  • To create a space that retained a sense of daylight.
  • To provide a unique roof as a landmark for the bus stations.
  • To provide a number of connected canopies that gave a cloud effect.
  • To provide a means of hiding the florescent lighting and components within the "clouds".

STRUCTURAL SYSTEMS

A series of I beams were used supported on 6 columns joining the two sides of the building.

These beams have a duel purpose on the top side acting as both structural member and gutter.

Underneath the area within the beam is used to conceal the lighting components and fixing cleats.

Canteen Canopy Extension

SEMF Pty Ltd (Architect / Engineer)

Location: Ringwood, Victoria.   Completed: 31 July 2016

Client: Aquinas College

Team: SEMF, SEMF, Walsh Industries (Steel), Horizon Sailmakers (Membrane & cables)


Melbourne Girls Grammar School Cover to Communal Deck

PROJECT DESCRIPTION

Inverted conic covering a communal deck for year 5 & 6 girls at Melbourne Girls Grammar

The structural form is an asymmetric inverted conic, with what is basically a rectangular upper perimeter. In plan the area covered is small, about 12.5m by 11m, and the height varies from 3m at the bale ring to 5.5m at the lower edge to 9m at the highest edge

The conical form is asymmetrical about all axes. The bale ring has been set close to one corner so that the inverted  conical shape is accentuated by being well away from the adjoining buildings to which it is attached, and so that the stormwater drainage through the bale ring has minimal interference with use of the deck on wet days.

The function of the structure is to provide critical protection of the school students from the elements during breaks in their school day, creating an outdoor leisure environment that mixes native plants with modern aesthetic material technology. It provides a space where the children can relax and briefly escape the physical confines of school.  Even whilst raining, the children can retreat to this area and have their senses stimulated by the rain drumming on the tensioned fabric whilst the water is collected and pushed along the highly strung cables, creating a cylinder of rushing water. Classes can be held on the tiered decking during most weather conditions.

LSAA2011DA 1968 00