John Power Stand - Eagle Farm, Brisbane

PROJECT DESCRIPTION

Eagle Farm Racecourse is an iconic Brisbane building, hosting race days twice weekly and accommodating hoards of racegoers every year. The main stand named John Power Stand was erected in the early 1900s. Since then the structure has aged leaving an unsightly concrete ceiling viewable from the main observation area.

MakMax was engaged to supply a permeable ceiling structure to cover the concrete from view while allowing access for inspection purposes. This structure also needed to eliminate nesting areas for birds under the old roof. MakMax engineers used the perimeter or building as well as the support columns to sustain the fabric, although the outcome is much different to look at the principals of the structure is not unlike many conic structures.

The addition of this fabric ceiling gives John Power Stand a much needed facelift. Our client Watpac Speciality Services is very pleased with the result.

LSAA2011DA 5004 04

LSAA 2013 Award of Excellence

Listen Out Festival Temporary Tensile Canopy

Entrant:                     Tensys Engineers Pty Ltd

  • Category:  6                ID Number:  6512
  • Location:                     Royal Botanical Gardens, Melbourne
  • Client:                         Listen Out Festival, Melbourne 2013
  • Completion Date:        2013

Credits:

  • Architect:                    Tim Schork MADA, Monash University
  • Structural Engineer:    Tensys Engineers
  • Others:                        Callum Morton (MAP)
  • Builder:                       Monash Art Design & Architecture (MADA)
  • Fabricator:                   MADA

Judges Comments:

"Beautifully resolved on all levels."

"An innovative, imaginative and thoroughly engaging project. So right for purpose - a canopy under which to shelter in a park while listening to music. Great colour. Joyful work that captures the spirit and essence of lightweight  construction." 


APPLICATION OF PROJECT:    

Temporary structure for the Listen Out Music Festival at the Royal Botanical Gardens in Melbourne.

6512 02
 

PROJECT DESCRIPTION:

Experimental work exploring the different tensile anticlastic forms.  This structure is an end result of conceptual and digital studies carried out by MADA students of a cloud.  The functional brief was to provide a temporary shading structure for the patrons of the festival covering a 5m x 5m footprint.

Nerang State School Outdoor Amphitheatre, Qld

APPLICATION OF PROJECT:

Playground Shade Structure: the amphitheatre provides a modern sheltered assembly area for students and teachers, and boasts a unique architectural focal point within the school.

Nerang School

PROJECT DESCRIPTION:

As part of the Queensland Government National School Pride Program, a project was created for the design and construction of twin architectural roof canopies to cover the Nerang State School outdoor amphitheatre.

Key elements of the design brief included:

•      Structures were designed to cover both the stage and the audience steps

•      The main area had to be completely covered

•      Views had to be maintained between the canopy and the amphitheatre stairs

•      Provide all‐weather protection for the students of Nerang State School

•      Complete installation had to be achieved during the summer school holiday period so as not to interrupt students during construction

LSAA 2013 High Commendation

South Hedland Town Centre

Entrant:                            MakMax Australia

  • Category:  5                ID Number:  4304

  • Location:                     Colebatch Way, South Hedland, WA

  • Client:                         UDLA and Landcorp

  • Completion Date:        October 2011

Credits:

  • Architect:                    Advance Timber Concept & University of WA

  • Structural Engineer:    Scott Smally Partnership

  • Builder:                       Ertech Pty Ltd

  • Fabricator:                   MakMax Australia


Judges Comments:


"A lot of effort for a small structure, should become iconic."

"Good to see a combination of timber frame and lightweight fabric, although the structure seems less than graceful."


APPLICATION OF PROJECT:   

Fabric cladding to wooden frame, roofing structure.

4304 07
 

Canteen Canopy Extension

SEMF Pty Ltd (Architect / Engineer)

Location: Ringwood, Victoria.   Completed: 31 July 2016

Client: Aquinas College

Team: SEMF, SEMF, Walsh Industries (Steel), Horizon Sailmakers (Membrane & cables)