Northern Busways Park & Ride Terminals

Entrant: Structurflex Ltd
Client: North Shore Council
Architect: Opus
Structural Engineer: Compusoft Engineering Auckland
Builder: Works Infrastructure
Fabricator(s): Structurflex Ltd 

1022 Exterior View  1022 Exterior View 2  

DESIGN BRIEF

The architect's requirements were:

  • To create a space that retained a sense of daylight.
  • To provide a unique roof as a landmark for the bus stations.
  • To provide a number of connected canopies that gave a cloud effect.
  • To provide a means of hiding the florescent lighting and components within the "clouds".

STRUCTURAL SYSTEMS

A series of I beams were used supported on 6 columns joining the two sides of the building.

These beams have a duel purpose on the top side acting as both structural member and gutter.

Underneath the area within the beam is used to conceal the lighting components and fixing cleats.

'I Dips Me Lid' (NGV Architectural Commission)

John Wardle Architects (Architect / Designer)

Location: National Gallery of Victoria, Melbourne.   Completed: 15 September 2015

Client: National Gallery of Victoria

Team: Matthew van Kooy, John Bahoric, Electrolight (lighting), 3D Structural Solutions (Shop Drawings), Light Project, Engineering Directions

Trailfinders Australian Garden - Chelsea Flower Show

PROJECT DESCRIPTION

MakMax’s client, Flemings Nurseries exhibits annually at the Royal Horticultural Society’s Chelsea Flower Show, one of the world most prestigious social and horticultural events. Fleming’s often win awards for their unique exhibition stands.  MakMax was engaged to bring an architect’s design to life in the form of a unique temporary structure for Fleming’s entry at the 2011 RHS Chelsea Flower Show.

DESIGN / FABRICATION / INSTALLATION BRIEF

Our client, Flemings Nurseries, engaged architect, Ian Barker to design their most recent stand. The architect’s inspiration included themes of colonization and the discovery of Australia. Natural shapes and light play a large part in the design brief. The importance of the horticultural theme in the discovery of Australia is through botanist Sir Joseph Banks who along with Captain Cook first documented the unique native flora of Australia. MakMax was engaged to bring this idea to life through the architect’s vision.

Although the concept was the work of the architect, some of the technical details of manufacture were not conceptualized until MakMax engineers began looking at the design from a practical point of view. Being a self supporting structure we had a fair amount of control over the manufacture and fixing details of the project.

LSAA 2013 Award of Excellence

Listen Out Festival Temporary Tensile Canopy

Entrant:                     Tensys Engineers Pty Ltd

  • Category:  6                ID Number:  6512
  • Location:                     Royal Botanical Gardens, Melbourne
  • Client:                         Listen Out Festival, Melbourne 2013
  • Completion Date:        2013

Credits:

  • Architect:                    Tim Schork MADA, Monash University
  • Structural Engineer:    Tensys Engineers
  • Others:                        Callum Morton (MAP)
  • Builder:                       Monash Art Design & Architecture (MADA)
  • Fabricator:                   MADA

Judges Comments:

"Beautifully resolved on all levels."

"An innovative, imaginative and thoroughly engaging project. So right for purpose - a canopy under which to shelter in a park while listening to music. Great colour. Joyful work that captures the spirit and essence of lightweight  construction." 


APPLICATION OF PROJECT:    

Temporary structure for the Listen Out Music Festival at the Royal Botanical Gardens in Melbourne.

6512 02
 

PROJECT DESCRIPTION:

Experimental work exploring the different tensile anticlastic forms.  This structure is an end result of conceptual and digital studies carried out by MADA students of a cloud.  The functional brief was to provide a temporary shading structure for the patrons of the festival covering a 5m x 5m footprint.

Nerang State School Outdoor Amphitheatre, Qld

APPLICATION OF PROJECT:

Playground Shade Structure: the amphitheatre provides a modern sheltered assembly area for students and teachers, and boasts a unique architectural focal point within the school.

Nerang School

PROJECT DESCRIPTION:

As part of the Queensland Government National School Pride Program, a project was created for the design and construction of twin architectural roof canopies to cover the Nerang State School outdoor amphitheatre.

Key elements of the design brief included:

•      Structures were designed to cover both the stage and the audience steps

•      The main area had to be completely covered

•      Views had to be maintained between the canopy and the amphitheatre stairs

•      Provide all‐weather protection for the students of Nerang State School

•      Complete installation had to be achieved during the summer school holiday period so as not to interrupt students during construction