This category includes protruding entrance coverings from buildings as well as free standing shade providing structures.

These forms may not necessarily have tensioned fabric as a major component. In the case of free standing shade canopies it is likely that the supporting structure is not truly a lightweight structure but has a more architectural quality.

APPLICATION OF PROJECT:

Community Gathering hub, Shelter and Performance stage.

PROJECT DESCRIPTION:
Highly Complex, Triangulated, Polycarbonate roof structure, with a complete 3-Dimensional form.

86m2 total roof surface including both structures.

DESIGN / FABRICATION / INSTALLATION BRIEF

Design Intent

Technical challenges from our perspective where mainly based around design intent and ensuring we could maintain this, whilst managing the overall buildability of the structure to ensure we could build within councils limited budget. We achieved this by working with Council and discussing design changes openly to ensure everyone involved was on the same page. The total Surface area of the Polycarbonate roof panels is 86 m2.

APPLICATION OF PROJECT:

Outdoor Stage Canopy

PROJECT DESCRIPTION:

Structure was originally envisaged to disappear into the background of the new digital façade.

Design workshops starting with many different material and went through different iterations of demountable to final permanent structure.  ETFE cushions were originally envisaged as a lightweight and demountable system.

Further development with the end user ended up with a final structure has a thin profile steelwork onto which a thin polycarbonate structure is supported and cantilevered off.

Structure consists of straight lines but no 90 degree angle in the system as the structure emulates the façade digital geometry into its DNA.

High Commendation LSAA 2018 Design Awards (Category 2 Medium Structures)

APPLICATION OF PROJECT:

A series of circular architectural fabric structures

PROJECT DESCRIPTION:

The Capital Square Podium project was part of an overall construction of 3 office towers and the Podium building. A series of circular architectural fabric structures were built on the terrace, using Ferrari Soltis 381 mesh to create ambient shaded areas during the day, and an integrated LED lighting system to produce an element of excitement at night-time. The architectural shade structures were constructed on the rooftop terrace of the Podium, alongside other world-class facilities like a gym, pool and auditorium.

The concept for the development was to create a residential and commercial hub in the heart of Perth’s CBD. The towers are built on the historic site of the Old Emu Brewery, on the corner of Mount Street & Spring Street in Perth. The overall project has a strong focus on sustainability, aiming to achieve 3 separate 5-star Green ratings across design & energy. The client requested a unique set of circular architectural shade structures to compliment the upscale rooftop facilities of the Capital Square Podium building.

 

Entrant: UFS Australasia Pty Ltd
Client: Mpowerdome
Architect: Small Quinton Coleman Architects
Structural Engineer: Wade Consulting Group
Builder: UFS
Fabricator(s): Fabric Shelter Systems

Entered in the LSAA 2007 Design Awards (Cat 1, 1837)

Aside from the following images, no further details have been entered. 

LSAADA2007Cat1156
LSAADA2007Cat1155
LSAADA2007Cat1154
LSAADA2007Cat1153
LSAADA2007Cat1152
LSAADA2007Cat1161
LSAADA2007Cat1151
LSAADA2007Cat1160
LSAADA2007Cat1159
LSAADA2007Cat1157
LSAADA2007Cat1158
 

Award of Excellence LSAA 2018 Design Awards (Medium Structures)

APPLICATION OF PROJECT:

Architectural shade Sculptural canopies

PROJECT DESCRIPTION:

Westfield Carousel is one of the largest shopping centres in Perth and is on track to becoming the largest shopping centre in Western Australia. The centre caters to over 630,000 consumers (almost 1/3 of Perth’s population).

In 2017, Westfield Carousel underwent an AUD$350 million redevelopment to create over 60 new retailers, a rooftop dining area, and a fashion precinct. Part of this redevelopment was to install a series of custom structures that would provide shade to the outdoor area but also enhance the design intent of the alfresco area. The client decided on architectural tree-like canopies with aluminium louvers that looked amazing and provided the required shade for shoppers.

APPLICATION OF PROJECT:

Five themed PVC Mesh Canopies for shelter of patrons queueing for the DC Rivals Hypercoaster ride at Movie World on the Gold Coast.

PROJECT DESCRIPTION:

The project involved design, fabrication and installation of five PVC “leaf-like” dark mesh canopies with a total fabric area of 415m2 for the leaf structures and 45m2 of wall panels. The canopies are designed to provide shelter from sun and rain for Movie World customers while queueing at the DC Rivals Hyper Coaster Movie World Ride.

The structures were designed to give views of both the coaster and the feature walls depicting DC characters; and to help build excitement for Hyper Coaster customers as they wait in line. The concept architecture required that the fabric design and colour match the theme of the ride.

An Entry in the LSAA 2009 Design Awards

LSAA DA2009 1022 00

Entrant:                Structurflex Ltd - Turn-key Contractor
Location:              KCPL District - Kansas City Missouri USA
Client:                 The Cordish Group
Architect:            360 Architects
Struct. Eng.:        Wade Design Engineers & Wayne Rendely PE
Builder:               Structurflex
Fabricator:          Structurflex

 No further details have been entered for this project. See images below.

LSAADA2009Cat1452
LSAADA2009Cat1451
LSAADA2009Cat1450
LSAADA2009Cat1456
LSAADA2009Cat1455
LSAADA2009Cat1454
LSAADA2009Cat1453

 

Project Entered in the LSAA 2016 Design Awards (Cat 1, 1262)

Highly interactive artistic and architectural shade canopies, featuring intricately designed complex steel geometry and custom fabric patterns to work with the exciting environment of the children’s playground.

PROJECT DESCRIPTION:
The Perth Children’s Hospital project involved the design and construction of an intricate structural shade solution as an addition to an outdoor children’s play area for the hospital. The project was part of a redevelopment initiative to replace the existing Princess Margaret Hospital facility.

1262002
1262004
1262020
1262019
1262018
1262017
1262016
1262015
1262014
1262013
1262011
1262012
1262010
1262009
1262008
1262007
1262006
1262005
1262003
1262001