Large6
Large4
Large5
Large3
Large2
Large1
Large26
Large25
Large24
Large23
Large22
Large21
Large20
Large19
Large18
Large17
Large16
Large15
Large14
Large13
Large12
Large11
Large10
Large9
Large7
Large8

Large fabric structures have generally been thought of as those that have a fabric surface area greater than 1000 square metres. These structures may be described as single surfaces or panels in the form of one of the classic hypars, barrel vaults, cones, panels with single or crossing arches - or a combination.

Larger fabric structures can also be made from several modules or panels of similar forms to build up a substantial sized structure. The multiple panels might be arranged in a linear layout, or in a circular or oval pattern commonly found in stadia roofs.  The boundaries are defined structurally and geometrically by straight or curved elements such as arches, edge beams and cables. The prestress forces from adjacent panels often counterbalance and the more efficient structures have a larger degree of symmetry and continuity such as a complete "bicycle wheel" for the roof a major sports stadium. Stadiums are grouped in a separate menu item.

The following articles are in random order:

Mehler Coated Technical Textiles supplied large quantities of coated fabric for the 2015 Milan Expo.

The major application was for sun shading the two main axes of the Expo. The 85,000 sqm of fabric was essentially planar rectangular panels attached to opposing valley and ridge cables.

One important concept behind the simple forms was the re-use of the fabric following the Expo.

Other projects included:

  • Iranian Pavillion (2,500 sqm)
  • Ferreo Pavillion (1,600 sqm)
  • Institution Bologna Pavillion (4,500 sqm)
  • Tent at the entrance (6,000 sqm)

For further details see HERE

 

LSAA 2011 Design Award Entry (4322): Cablenet Zoo Aviaries 

APPLICATION OF PROJECT 

As part of a major upgrade to Auckland Zoo, Fabric Structure Systems built four new aviaries to accommodate different New Zealand bird & animal species.

PROJECT DESCRIPTION

Thirteen years in the planning and almost four years in the design and building, Te Wao Nui is Auckland Zoo’s most significant project in its eighty-eight-year history. Covering more than 20 percent of the zoo’s seventeen hectares, the exhibit showcases New Zealand species in their natural environment.

LSAA2011DA432208
LSAA2011DA432207
LSAA2011DA432206
LSAA2011DA432205
LSAA2011DA432204
LSAA2011DA432202
LSAA2011DA432203
LSAA2011DA432200
LSAA2011DA432201
LSAA2011DA432213
LSAA2011DA432214
LSAA2011DA432211
LSAA2011DA432212
LSAA2011DA432209
LSAA2011DA432210

Entry in the LSAA 2007 Design Awards (Cat 4, 4007)  "Large Fabric Structures"

Entrant: Tensys

Location: Clarke Quay Redevelopment - Singapore   Client: Capital and Commercial Ltd
Architect: SMC Alsops & RSP Architects   Structural Engineer: Tensys
Specialist Consultant(s): Arup (Environmental)   Builder: Kajima Overseas Asia Pte Ltd
Fabricator(s): Skyspan (Asia) Pvt Ltd – Riverside/Bluebell 
canopies HIghtex GmbH – Street/Angel Canopies

Application and Function:

More than $50 million was spent upgrading the outdoor precinct to increase the shade and add to the comfort of visitors.

The Angel Structures are made from high performance thermoplastic film (ETFE).  It is the first time this material has been used on such a large scale in Asia.

Around the river’s edge, striking bluebell canopies over lilypads revitalize the area, helping to create a new trend in outdoor dining and entertainment.

LSAADA2007Cat4369
LSAADA2007Cat4368
LSAADA2007Cat4367
LSAADA2007Cat4366
LSAADA2007Cat4365
LSAADA2007Cat4364
LSAADA2007Cat4363
LSAADA2007Cat4362
LSAADA2007Cat4361
LSAADA2007Cat4359
LSAADA2007Cat4360
LSAADA2007Cat4357
LSAADA2007Cat4358
LSAADA2007Cat4356
LSAADA2007Cat4355
LSAADA2007Cat4393
LSAADA2007Cat4392
LSAADA2007Cat4391
LSAADA2007Cat4390
LSAADA2007Cat4388
LSAADA2007Cat4389
LSAADA2007Cat4386
LSAADA2007Cat4387
LSAADA2007Cat4384
LSAADA2007Cat4385
LSAADA2007Cat4382
LSAADA2007Cat4383
LSAADA2007Cat4380
LSAADA2007Cat4381
LSAADA2007Cat4379
LSAADA2007Cat4378
LSAADA2007Cat4377
LSAADA2007Cat4376
LSAADA2007Cat4374
LSAADA2007Cat4375
LSAADA2007Cat4373
LSAADA2007Cat4372
LSAADA2007Cat4371
LSAADA2007Cat4370

 

Entrant: MakMax Australia – Designer
Location: Mumbai International Airport – India
Client: Mumbai International Airport Limited
Architect: Designcell
Struct. Eng.: MakMax Australia
Others: Mahimtura Consultants
Builder: Mumbai International Airport Limited
Fabricator: MakMax Australia

This project was entered in the LSAA 2009 Design Awards, Category 3. (#3832)

No further details have been entered for this project

LSAADA2009Cat3648
LSAADA2009Cat3650
LSAADA2009Cat3649
LSAADA2009Cat3647
LSAADA2009Cat3646
LSAADA2009Cat3645
LSAADA2009Cat3653
LSAADA2009Cat3651
LSAADA2009Cat3652
 

 

Application: Sports stadium on top of a multi-level car park

This project was entered in the LSAA 2018 Design Awards (Cat 4 Large Fabric Structures, #4066)

PROJECT DESCRIPTION:

The Queensland University of Technology (QUT) Sportsfield Car Park project was part of the construction of a $27 million multi-story car park at the QUT Kelvin Grove campus in Brisbane. The roof-level is home to a FIFA accredited sports field, developed as part of the long-term expansion plans for the University.

The Queensland University of Technology (QUT) Sportsfield Car Park features a FIFA-accredited sports field on the roof of the AUD$27 million multi-level car park. This unique project included the design and construction of the steel, PTFE fabric membrane, fall arrest mesh, static line and score board.

406601
406611
406610
406609
406608
406607
406606
406605
406604
406603
406602

 

LSAA 2011 Design Award Entry: Cat 4 (4321) Auckland, New Zealand

APPLICATION OF PROJECT:

The Cloud is a semi permanent multi purpose event & exhibition structure, initially developed for the Rugby World Cup

PROJECT DESCRIPTION

The Cloud is a semi permanent structure erected on the western edge of Queens Wharf to accommodate the city's commitment to hosting an inner-city fanzone, festival and showcase event during the Rugby World Cup 2011. Installed as part of the recent 18 month redevelopment of Queens Wharf, The Cloud will be utilised by NZ2011 to showcase the best of New Zealand innovation and creativity during the REAL New Zealand Showcase. At almost 180m long, The Cloud can accommodate up to 6,000 people.

LSAA2011DA432110
LSAA2011DA432108
LSAA2011DA432109
LSAA2011DA432106
LSAA2011DA432107
LSAA2011DA432105
LSAA2011DA432104
LSAA2011DA432103
LSAA2011DA432102
LSAA2011DA432101
LSAA2011DA432100
LSAA2011DA432121
LSAA2011DA432122
LSAA2011DA432119
LSAA2011DA432120
LSAA2011DA432117
LSAA2011DA432118
LSAA2011DA432115
LSAA2011DA432116
LSAA2011DA432113
LSAA2011DA432114
LSAA2011DA432112
LSAA2011DA432111

 

Entered into the LSAA 2011 Awards (Cat 4, 4610)

PROJECT DESCRIPTION

Sheltered below an innovative woven timber canopy, new amenities for visitors to the Waitomo Caves includes tourist gathering areas, 250-seat dining, retail, seminar and exhibition areas as well as a café and theatre for Tourism Holdings Ltd (Fig.1). (Note: These Figures / drawings are not available)

The cave entrance is accessed from the car park on the upper path while a lower path returns the visitors back alongside the stream exit (Fig. 2). Between these paths the amenities were accommodated within a simple base structure that extended the contours of the land (Fig. 3). The form of the base is distinguished and separate from the curved geometry of the overhead canopy.

LSAA2011DA461014
LSAA2011DA461010
LSAA2011DA461011
LSAA2011DA461007
LSAA2011DA461009
LSAA2011DA461008
LSAA2011DA461006
LSAA2011DA461005
LSAA2011DA461004
LSAA2011DA461002
LSAA2011DA461003
LSAA2011DA461000
LSAA2011DA461001
LSAA2011DA461026
LSAA2011DA461025
LSAA2011DA461024
LSAA2011DA461023
LSAA2011DA461022
LSAA2011DA461021
LSAA2011DA461019
LSAA2011DA461020
LSAA2011DA461018
LSAA2011DA461017
LSAA2011DA461016
LSAA2011DA461015
LSAA2011DA461012
LSAA2011DA461013

LSAA Design Awards 2013 High Commendation

Entrant:Structurflex Limited

  • Category: 4  ID Number:  4101

  • Location: Auckland, NZ

  • Client: Westlake Girls High School

  • Completion Date: May 2012

Judges Comments:

"Well executed variant of a "Standard" structure for sports."

"A tough site by the side of a motorway. Fine integration of structure and membrane to make the most of the potential of lightweight materials. A generous span provides uncluttered space; a sense of levity throughout."

410101
410102
410103
410110
410111
410109
410108
410107
410106
410105
410104

 

LSAA 2011 Design Award Entry: Cat 4, (7008) Panoli Gate - India

PROJECT DESCRIPTION

As a flagship development in the area Panoli needed a striking and unique entrance. MakMax’s Indian office was able to provide a prominent entrance structure to suit. The project, Panoli Gate House presented a new challenge for MakMax engineers. The large 1,300 sqm area required shade, weather protection, as well as a plan for collecting run off. Inspired by the design and functionality of the St Tropez products MakMax already produces as standard products, engineers decided to replicate this shape and function on a grand scale.

LSAA2011DA700800
LSAA2011DA700810
LSAA2011DA700809
LSAA2011DA700808
LSAA2011DA700807
LSAA2011DA700806
LSAA2011DA700805
LSAA2011DA700804
LSAA2011DA700803
LSAA2011DA700802
LSAA2011DA700801
LSAA2011DA700800
LSAA2011DA700810
LSAA2011DA700809
LSAA2011DA700808
LSAA2011DA700807
LSAA2011DA700806
LSAA2011DA700805
LSAA2011DA700804
LSAA2011DA700803
LSAA2011DA700802
LSAA2011DA700801

 

This project was entered in the 2013 LSAA Design Awards (Large Structures, 4352)

East Cessnock Bowling Club

Entrant: Light Weight Structures

  • Location: Neath Street Cessnock NSW

  • Client: East Cessnock Bowls Club

  • Completion Date: September 2012

APPLICATION OF PROJECT:

The project covered one Bowling Green measuring 1820 sqmts. The project was designed to offer weather protection to bowlers, including night time use of the Bowling Green (in a residential setting) and minimal cleaning maintenance over the life of the structure.

435201
435204
435203
435202
4352011
4352010
435209
435208
435207
435206
435205

 

LSAA 2011 Design Award Entry (3185)

APPLICATION OF PROJECT:

Shading systems: The Marassi beach Clubhouse, resort villas, and spas required a large range of shading systems.

PROJECT DESCRIPTION

Marassi is a Mediterranean‐styled resort development sprawling across 1,544 acres of pristine waterfront. Situated along the magical shores of Sidi Abdul Rahman bay, the resort is close to Alexandria and a few miles away from the historic city of El Alamein.

LSAA2011DA318503
LSAA2011DA318501
LSAA2011DA318500
LSAA2011DA318505
LSAA2011DA318504
LSAA2011DA318502