These structures may be described as single surfaces or panels in the form of one of the classic hypars, barrel vaults, cones, panels with single or crossing arches - or a combination.

Larger fabric structures can also be made from several modules or panels of similar forms to build up a substantial sized structure. The multiple panels might be arranged in a linear layout, or in a circular or oval pattern commonly found in stadia roofs.

The LSAA has a Design Award Category for Large Structures which has been defined as being greater than 1000 sqm.

The following articles are in random order:

Greenslopes Private Hospital Car Park Canopies

Entrant:             Architectural Sails (Qld) Pty Ltd - Contractor
Location:            Lot 108 Nicholson St - Greenslopes Qld 4120
Client:               Ramsey Health Care
Architect:          Phillips Smith Conwell Architects Pty Ltd
Struct. Eng.:      Bligh Tanner & Wade Design Engineers
Others:             Ozrig Pty Ltd (Installation)
Builder:             John Holland Pty Ltd
Fabricator:        Ruffles Engineering & Atkins Fabrication

  

Pacific Fair Resort Roof

Fabritecture (Designer and Installer)

Location: The Esplanade.   Completed:

Client: Scentre Group (Westfield)

Team:  Scentre Group (Westfield), Wade Design, Textile Fabrication Services, Fabritecture 

LSAA Design Awards 2013 Award of Excellence

Souk Okaz Public Theatre

Entrant:                     MakMax Australia

  • Category:  6                ID Number:  4303

  • Location:                    Taif City, Kingdom of Audi Arabia

  • Client:                        Taif City

  • Completion Date:        March 2013

Credits:

  • Architect:                   Diyar Consultants

  • Structural Engineer:    MakMax Australia

  • Specialists:                 MakMax (Designer)

  • Builder:                      Abdullah Hassan Al Shihry Contractors

  • Fabricator:                 Shanghai Taiyo Kogyo, Taiyo Middle East


Judges Comments:

"Well integrated and designed perfectly for its place."

"This looks to be very successful integration of lightweight elements with solid architecture. There's no sense that the roof has been conceived independently of the rest of the theatre. Lovely tent-like effect; very effective use of pattern on the 'fly sheet'."


APPLICATION OF PROJECT:    Decorative roof, culturally significant

4303 08

PROJECT DESCRIPTION:

The purpose of Souk Okaz Public Theatre was to deliver both a functional public space for cultural activities and evocative ambience reminiscent of the ancient pre-Islamic era of a bustling Bedouin market place.  It provides both modern facilities and an austere tribute to the proud cultural history of the Taif City. The artistic element of this project is its greatest achievement. The unique shapes and textures it depicts are uniquely Arabic; this is of the highest importance to the client and the end users. MakMax designers took great care in creating this aesthetic as it makes up the character of the project.  This project delivers both a functional public space for cultural activities and evocative ambience reminiscent of the ancient pre-Islamic era of a bustling Bedouin market place.  It provides both modern facilities and an austere tribute to the proud cultural history of the Taif City.

Panoli Gate - India

PROJECT DESCRIPTION

As a flagship development in the area Panoli needed a striking and unique entrance. MakMax’s Indian office was able to provide a prominent entrance structure to suit. The project, Panoli Gate House presented a new challenge for MakMax engineers. The large 1,300 sqm area required shade, weather protection, as well as a plan for collecting run off. Inspired by the design and functionality of the St Tropez products MakMax already produces as standard products, engineers decided to replicate this shape and function on a grand scale.

The inverted cone shape of the modular structure eliminates rain water run off by collecting all water through integrated concealed drains. The design allows all water collected to enter the supporting columns, from there it is either stored or eliminated below ground.

The Cloud - Auckland, New Zealand

APPLICATION OF PROJECT:

The Cloud is a semi permanent multi purpose event & exhibition structure, initially developed for the Rugby World Cup

PROJECT DESCRIPTION

The Cloud is a semi permanent structure erected on the western edge of Queens Wharf to accommodate the city's commitment to hosting an inner-city fanzone, festival and showcase event during the Rugby World Cup 2011.  
Installed as part of the recent 18 month redevelopment of Queens Wharf, The Cloud will be utilised by NZ2011 to showcase the best of New Zealand innovation and creativity during the REAL New Zealand Showcase. At almost 180m long, The Cloud can accommodate up to 6,000 people. Its' ground floor area can be split into four segments, which means the building is able to cater for a range of showcase and festival events occurring at the same time. It also provides the ability for the fanzone to be scaled up or down according to demand. The mezzanine floor at the northern end of The Cloud is designed for VIP hosting.

Rio Tinto Stadium

Entrant:             Structurflex Ltd - Engineering Fabrication Installation
Location:            Sandy - Salt Lake City Utah USA
Client:                Salt Lake County - Utah & Real Salt Lake
Architect:           Rossetti Architects
Struct. Eng.:       Wade Design Engineers & Wayne Rendely PE
Builder:              Turner Construction
Fabricator:          Structurflex

  

East Cessnock Bowling Club

Entrant:                            Light Weight Structures

  • Category:  4                ID Number:  4352

  • Location:                     Neath Street Cessnock NSW

  • Client:                         East Cessnock Bowls Club

  • Completion Date:        September 2012

Credits:

  • Structural Engineer:    Jeremy Hunter

  • Specialists:                  Trevor Scott Building Designer

  • Builder:                       Light Weight Structures

  • Fabricator:                   Stanfast

  • Installer:                      Light Weight Structures


APPLICATION OF PROJECT:    

The project covered one Bowling Green measuring 1820 sqmts. The project was designed to offer weather protection to bowlers, including night time use of the Bowling Green (in a residential setting) and minimal cleaning maintenance over the life of the structure. 

The client requested that the project offered weather protection to bowlers and require low levels of cleaning maintenance.  The club building was elevated and adjacent to the bowling green. Floor to ceiling glass in the Sportsman’s Bar and Restaurant offered panoramic views of the bowling green.  The club requested these views not be impeded. The Wide Span Structure was to integrate into the existing club building offering a weatherproof seal between the club building and the Wide Span Structure. Importantly, the club wanted to increase revenue by offering night time bowling to stimulate other income streams.  As the club was positioned in a residential area complaints from neighbours had prevented the operation of night time lighting of the green. The structure was to encapsulate the artificial lighting so the greens could be used at night.

4352 01

ITE College West, Singapore 

APPLICATION OF PROJECT:

Canopy shade structure: The architectural PTFE membrane canopy provides weather protection for an outdoor events plaza and exterior walkway.

PROJECT DESCRIPTION

A truly stunning piece of fabric architecture was created with this stunning lightweight membrane roof at ITE College (West) in Singapore. Supported only by a complex cable system and large steel wall plates bolted to 4 different buildings, the 3000m2 PTFE Canopy provides shelter to the Events Plaza and exterior walkways below spanning an incredible 75m span in one direction and 45m in the other.

The project presented many extreme challenges that were overcome through innovative thinking and design. The 3000m2 canopy was hoisted into position from ground level and secured in just 16 hrs using 10 electric chain hoists, in conjunction with a 200T mobile crane.

The completed saddle shaped‐membrane structure adds a beautiful yet practical architectural focal point within the development and exceeded the expectations of both the client and the main contractor.