These structures may be described as single surfaces or panels in the form of one of the classic hypars, barrel vaults, cones, panels with single or crossing arches - or a combination.

Larger fabric structures can also be made from several modules or panels of similar forms to build up a substantial sized structure. The multiple panels might be arranged in a linear layout, or in a circular or oval pattern commonly found in stadia roofs.

The LSAA has a Design Award Category for Large Structures which has been defined as being greater than 1000 sqm.

The following articles are in random order:

Pacific Fair Resort Roof

Fabritecture (Designer and Installer)

Location: The Esplanade.   Completed:

Client: Scentre Group (Westfield)

Team:  Scentre Group (Westfield), Wade Design, Textile Fabrication Services, Fabritecture 

Greenslopes Private Hospital Car Park Canopies

Entrant:             Architectural Sails (Qld) Pty Ltd - Contractor
Location:            Lot 108 Nicholson St - Greenslopes Qld 4120
Client:               Ramsey Health Care
Architect:          Phillips Smith Conwell Architects Pty Ltd
Struct. Eng.:      Bligh Tanner & Wade Design Engineers
Others:             Ozrig Pty Ltd (Installation)
Builder:             John Holland Pty Ltd
Fabricator:        Ruffles Engineering & Atkins Fabrication

  

Mehler Coated Technical Textiles supplied large quantities of coated fabric for the 2015 Milan Expo.

The major application was for sun shading the two main axes of the Expo. The 85,000 sqm of fabric was essentially planar rectangular panels attached to opposing valley and ridge cables.

One important concept behind the simple forms was the re-use of the fabric following the Expo.

Other projects included:

  • Iranian Pavillion (2,500 sqm)
  • Ferreo Pavillion (1,600 sqm)
  • Institution Bologna Pavillion (4,500 sqm)
  • Tent at the entrance (6,000 sqm)

For further details see HERE

Melbourne Sports & Aquatic Centre

Entrant: Taiyo Membrane Corp
Client: Major Projects Australia
Architect: Peddle Thorpe Architects
Structural Engineer: Xiang Du (TMC) & Connell Mott McDonald
Specialist Consultant(s): Connell Wagner (steel design)
Builder: John Holland Pty Ltd

3002 A  3002 E

Waitomo Glowworm Caves Visitor Centre - New Zealand

PROJECT DESCRIPTION

Sheltered below an innovative woven timber canopy, new amenities for visitors to the Waitomo Caves includes tourist gathering areas, 250-seat dining, retail, seminar and exhibition areas as well as a café and theatre for Tourism Holdings Ltd (Fig.1). (Note: These Figures / drawings are not available)

The cave entrance is accessed from the car park on the upper path while a lower path returns the visitors back alongside the stream exit (Fig. 2). Between these paths the amenities were accommodated within a simple base structure that extended the contours of the land (Fig. 3). The form of the base is distinguished and separate from the curved geometry of the overhead canopy.

The historic caves were formed from the limestone transported by water over thousands of years, so we wanted to emphasis a connection with the Waitomo stream and the flows of water running through the caves. The canopy gridshell is aligned with the curve of the Waitomo stream. It reinforces the generating idea for this project of a simple lightweight ‘sky shell’ to counterpoint the subterranean cave space that is dissolved and moulded out of the ground. (Fig. 4). The canopy in combination with the caves, create a positive and a negative, if you like.

Marassi Beach Resort, Egypt 

APPLICATION OF PROJECT:

Shading systems: The Marassi beach Clubhouse, resort villas, and spas required a large range of shading systems.

PROJECT DESCRIPTION

Marassi is a Mediterranean‐styled resort development sprawling across 1,544 acres of pristine waterfront. Situated along the magical shores of Sidi Abdul Rahman bay, the resort is close to Alexandria and a few miles away from the historic city of El Alamein.

The Marassi beach Clubhouse, resort villas, and spas required a large range of shading systems. The main circular bar area was covered using a multi‐layered shade sail system with one central connection post. Selected outdoor seating areas were also shaded using a series of smaller hypar‐shade sails grouped into multiple rectangular configurations. The finished design incorporates a total of 66 posts, 2 diamond shaped sails, 4 triangular sails and 21 rectangular hypar sails.