Melbourne Girls Grammar School Cover to Communal Deck

PROJECT DESCRIPTION

Inverted conic covering a communal deck for year 5 & 6 girls at Melbourne Girls Grammar

The structural form is an asymmetric inverted conic, with what is basically a rectangular upper perimeter. In plan the area covered is small, about 12.5m by 11m, and the height varies from 3m at the bale ring to 5.5m at the lower edge to 9m at the highest edge

The conical form is asymmetrical about all axes. The bale ring has been set close to one corner so that the inverted  conical shape is accentuated by being well away from the adjoining buildings to which it is attached, and so that the stormwater drainage through the bale ring has minimal interference with use of the deck on wet days.

The function of the structure is to provide critical protection of the school students from the elements during breaks in their school day, creating an outdoor leisure environment that mixes native plants with modern aesthetic material technology. It provides a space where the children can relax and briefly escape the physical confines of school.  Even whilst raining, the children can retreat to this area and have their senses stimulated by the rain drumming on the tensioned fabric whilst the water is collected and pushed along the highly strung cables, creating a cylinder of rushing water. Classes can be held on the tiered decking during most weather conditions.

LSAA2011DA 1968 00

Nerang State School Outdoor Amphitheatre, Qld

APPLICATION OF PROJECT:

Playground Shade Structure: the amphitheatre provides a modern sheltered assembly area for students and teachers, and boasts a unique architectural focal point within the school.

Nerang School

PROJECT DESCRIPTION:

As part of the Queensland Government National School Pride Program, a project was created for the design and construction of twin architectural roof canopies to cover the Nerang State School outdoor amphitheatre.

Key elements of the design brief included:

•      Structures were designed to cover both the stage and the audience steps

•      The main area had to be completely covered

•      Views had to be maintained between the canopy and the amphitheatre stairs

•      Provide all‐weather protection for the students of Nerang State School

•      Complete installation had to be achieved during the summer school holiday period so as not to interrupt students during construction

Canteen Canopy Extension

SEMF Pty Ltd (Architect / Engineer)

Location: Ringwood, Victoria.   Completed: 31 July 2016

Client: Aquinas College

Team: SEMF, SEMF, Walsh Industries (Steel), Horizon Sailmakers (Membrane & cables)


SKIPPS SHADE STRUCTURE - St Kilda, Victoria

APPLICATION OF PROJECT:

 To provide a retractable shade structure to an existing exposed school quadrangle courtyard that offered flexibility to a highly utilized space. Without detracting from the existing heritage school built in 1873 and working with a 1970’s addition, the project needed to remain respectful of the surrounds whilst providing a vibrant new design proposition and considered functionality. The brief was to provide shade and weather protection to a large external quadrangle, central to major school operations, assemblies, concerts, play area and general shelter.

PROJECT DESCRIPTION:

Carefully inserted into the existing courtyard, the new structure engages with the existing conditions on a number of levels. Spatially the area is now framed and defined yet remains light and open. The sense of space is not compromised yet is enhanced by a flexible shelter that can retract back to a simple steel butterfly shaped frame almost as if it has gently landed in the quadrangle.

SKIPPS Shade Structure

Perth Children's Hospital

Fabritecture (Designer and Installer)

Location: Subiaco, WA.   Completed: July 30 2015

Client: John Holland Group

Team: JCY Architects, Greenup Design International, Fabritecture, Textile Fabrication Services, Fabritecture