This project was entered in the 2013 LSAA Design Awards (Small Structures)

Cockburn Town Square

Entrant:                        Fabritecture

  • Category:  1                  ID Number:  1301
  • Location:                       Cockburn Town Centre, SA
  • Client:                           Phase 3 Landscapes
  • Completion Date:           February 2013

Credits:

  • Structural Engineer:       ADG
  • Builder:                         Fabritecture
  • Fabricator:                     Fabritecture
  • Installer:                        Fabritecture

1301_01
1301_02
1301_03
1301_04
1301_05
1301_06
1301_07
1301_08
1301_09
1301_10
1301_11
1301_12
01/12 
start stop bwd fwd

Fabritecture delivered the design and installation of a customized fabric structure that echoed the vibrant community tapestry of Cockburn in Western Australia.

In line with the project brief, Fabritecture utilised the design inspiration of a multi faceted community and its lifestyle needs.

The finished fabric structure provides an iconic and unique landmark - a welcome addition to the tapestry of community life.

PROJECT DESCRIPTION:

Located in the city of Cockburn in Western Australia, the town centre has been designed with a vibrant mix of residential, retail and commercial properties.

Fabritecture designed, manufactured and installed the custom fabric structure for Cockburn Town Centre.

The design brief, Fabritecture was given, was to deliver a focused multifunctional, vibrant and active social hub, which would be, at the heart of the development.

MATERIALS

Monotec 370 Fabric in three colours:

·                     Chino

·                     Graphite

·                     Sheba

79 individual fabric panels

Stainless steel cable grid holding the panels made up of 26 individual cables and 12 tie cables.

2500 fabric to cable clamps holding the fabric panels to the cable grid. Steelwork in plan view was presented an unusual and unique shape.

FABRICATION

Installation of this unique fabric structure was located over existing steps and on soft sand. The location prevented the easy use of boom lifts due to not being able to drive on soft sand.

Two cranes were used to install the steelwork, one to hold the quadrilateral central section while a second flew in the rafter arms.

The whole structure had to be held until all the tie cables were installed, to hold the self-supporting central steelwork

Reflecting the sustainable principles of recycle, reuse, connectivity and linkages and incorporating flexible spaces which would create social interaction and accommodate community events, creating a diversity of colour, space, light and shade that would enhance community lifestyles.